Wat is Raynaud fenomeen?

Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u koude vingers of tenen. Ze verkleuren ook: eerst wit, dan paars en rood. Ze kunnen pijnlijk zijn of tintelen. Het gebeurt meestal aan beide handen en/of voeten tegelijk.

Is de ziekte van Raynaud gevaarlijk?

Primaire fenomeen van Raynaud Als je de primaire variant van het fenomeen van Raynaud hebt, dan is de aandoening vaak goed onder controle te houden. Sommige mensen hebben maar heel af en toe een aanval. Andere mensen met het fenomeen van Raynaud hebben vaker last en krijgen ook ernstige aanvallen.

Wat te doen tegen blauwe handen?

Zorg er daarnaast voor dat blootstelling aan kou minimaal is. Niet zonder handschoenen de deur uit bijvoorbeeld.” Ook bestaan er speciale sokken en handschoenen met zilverdraad, die warmte daardoor beter vasthouden.

Wat kun je doen tegen koude handen en voeten?

Wat te doen bij koude handen en voeten

  • Blijf actief bewegen.
  • Stop met roken.
  • Draag extra laagjes kleding om je lichaam warm te houden.
  • Draag handschoenen als je naar buiten gaat.
  • Houd je voeten warm en droog, bijvoorbeeld met dikke sokken van wol of katoen en met waterdichte, ademende schoenen.

Is syndroom van Raynaud een auto immuunziekte?

Secundair fenomeen van Raynaud Ziektes waar Raynaud het gevolg van kan zijn, zijn veelal auto-immuunziekten die schade aan de vaten veroorzaken. Meestal gaat het om een vorm van sclerodermie (systemische sclerose), maar ook andere ziekten kunnen klachten van Raynaud geven.

Heb ik de ziekte van Raynaud?

Typische symptomen van Raynaud zijn dode vingers of tenen. Deze zijn eerst wit en worden daarna blauw. Als de hand of voet weer warm is kleurt de huid rood, wat een pijnlijk en gloeiend gevoel in vingers en tenen geeft. Naast dat dode gevoel komen ook tintelingen voor, vooral in de vingers.

Is de ziekte van Raynaud een auto immuunziekte?

Ziektes waar Raynaud het gevolg van kan zijn, zijn veelal auto-immuunziekten die schade aan de vaten veroorzaken. Meestal gaat het om een vorm van sclerodermie (systemische sclerose), maar ook andere ziekten kunnen klachten van Raynaud geven.

Wat te doen tegen slechte doorbloeding handen?

Door de spieren in je benen en armen in beweging te zetten, help je de bloedsomloop in je handen en voeten. Probeer daarom iedere dag minstens een half uur te lopen, fietsen of te sporten. Stimuleer je bloedsomloop. Dit kun je doen door je voeten om en om onder te dompelen in warm en koud water.

Waarom worden je vingers blauw?

De huid kan plaatselijk blauw worden bij een langdurig gebrek aan zuurstofrijk bloed. De medische term daarvoor is cyanose (cyaan = blauw). Blauw verkleurde huid kan voorkomen in de vingers en de nagels, maar soms ook in de lippen en het gezicht.

Hoe kan het dat ik altijd koude handen heb?

Koude handen en koude vingers worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de verminderde doorbloeding van het lichaam. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het hebben van die eeuwige koude handen: Je hormoonhuishouding.

Wat kan de oorzaak zijn van koude handen en voeten?

Eén van de bekendste oorzaken van koude handen en voeten is een verminderde doorbloeding. De bloedvaten functioneren niet optimaal en zijn bijvoorbeeld vernauwd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stress, maar ook als je diabetespatiënt bent.

Is Raynaud reuma?

De ziekte van Raynaud komt vaak voor bij verder gezonde mensen. Het kan echter ook een verschijnsel of een voorbode zijn van een hart- en vaatziekten of een vorm van reuma, zoals lupus, sclerodermie, polymyositis of dermatomyositis.