Waarom krullen de bladeren van mijn appelboom?

Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.

Wat te doen bij schimmel op appelboom?

Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze weg. Versterk de boom door mest te geven, bijvoorbeeld de meststof van Ecostyle Mediterrane planten (AZ). Met ‘AZ’ sterken de wortels beter aan en wordt de plant weerbaarder tegen ziekten. Zorg verder voor een warme, beschutte plek, daar houdt deze schimmel niet van.

Hoe herken je een appelboom?

Appelboom: zacht blad met licht getande bladrand, aan de onderkant licht behaard en met duidelijk zichtbare nerven. Perenboom: donkergroen blad dat harder (niet behaard), smaller en scherper is dan dat van een appelboom. De nerven zijn ook minder goed zichtbaar en de bladrand is gaaf.

Wat is Krulziekte?

Bij perzikkrulziekte, kortweg krulziekte, gaat het om een schimmelziekteverwekker. Al snel na het uitlopen in april krullen de bladeren, verdikken zich en raken misvormd. Op die plekken heeft de schimmel het blad al doorwoekerd. Dat verkleurt roodachtig of lichtgroen tot witachtig.

Hoe verzorg ik een appelboom?

Appelbomen verzorgen Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Wat te doen tegen wollige bloedluis?

In oktober en november verspreiden de gevleugelde bloedluizen zich. De kolonies kunnen behandeld worden met een fijne schildersborstel (kwast) groene zeep of plantaardige olie te smeren. Op jonge twijgen kan een straal ijskoud water ook wel helpen.

Wat te doen aan Appelbloedluis?

Hoe pak je dit aan? Lok de natuurlijke vijanden van de appelbloedluis (namelijk oorworm, sluipwesp en lieveheersbeestje). Besproei de appelbloedluizen met een koude waterstraal of smeer ze in met zeep. Verwijder wortelopslag en ruigte onderaan de boom, aangezien de larven daar overwinteren.

Hoe behandel je een appelboom?

Hoe herken je waterlot?

Hoe herken je waterloten? Waterloten hebben een duidelijk kenmerk: ze groeien recht naar boven. En er groeien dus geen appels aan, dus ze zullen ook geen bloesems dragen. Waterloten kun je wegsnoeien.

Wat voor soort appelboom?

Soort appels Als je een appelboom wilt kopen, bedenk dan eerst wat voor appels je wilt hebben. Wil je zoete appels zoals ‘Golden Delicious ‘of ‘Jonagold’, of liever stoofappeltjes? Ook kun je kiezen voor een handappel (‘Elstar’) of een moesappel (‘Boskoop’). Bedenk ook wanneer je de appels wilt oogsten.

Wat doen tegen Krulziekte?

De krulziekte kan chemisch bestreden worden door middel van bespuiten met bepaalde fungiciden (schimmelbestrijdingsmiddelen). De bespuiting moet preventief plaatsvinden op het moment dat de knoppen gaan schuiven (eind februari).

Wat te doen tegen Perengalmijt?

Bestrijding tegen perengalmijt wordt in het vroege voorjaar uitgevoerd. Op het moment dat de knoppen open staan, komen de galmijten uit de knoppen en zijn ze het meest kwetsbaar. Op andere momenten in het jaar is bestrijding van perengalmijt niet zinvol.