Welke meidoorn?

Het geslacht omvat honderden soorten, daarvan komen in de Benelux drie soorten inheems voor. Dit zijn de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna , synoniem: Crataegus oxycantha), de tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en de koraalmeidoorn (Crataegus rhipidophylla synoniem Crataegus rosiformis).

Hoe ziet meidoorn er uit?

Het zijn gedoornde struiken of kleine bomen met bloemen die lijken op kleine rozen. De eenstijlige meidoorn kan maximaal 10 meter worden, de tweestijlige meidoorn is een struik van maximaal 4,5 meter. De meidoorns bloeien in mei of juni met geurende bloemen en aan de takken zitten doornen.

Waar kan je meidoorn vinden?

De meidoorn vinden we in het laagland tot middelgebergte, in loofbossen, als heggen en struwelen. Hij houdt van matig droge tot vochthoudende, meestal kalkhoudende klei-of leemgrond en een plek in de zon of halfschaduw.

Heeft een meidoorn bessen?

Deze struik groeit vooral in bossen met keileem, potklei of kalk in de grond. De eerste vruchten van de één- en tweestijlige meidoorn rijpen in augustus en september. De rode bessen zijn rijk aan vitamine C en blijven tot in de winter aan de struiken hangen.

Welke meidoorn voor haag?

Crataegus monogyna (Meidoorn als haag) is een goed te gebruiken voor een ietwat wilde haag. De Meidoorn heeft stekels waardoor de haag ondoordringbaar is. In mei voorjaar krijgt de meidoornhaag witte bloemen die licht geuren.

Wat eet een meidoorn?

In april verschijnen de jonge blaadjes, van mei tot juni de roomwitte bloemetjes en in augustus, september zijn de rode tot donkerrode bessen rijp. Zowel de jonge blaadjes, de bloesems als de bessen zijn te eten.

Hoe oud kan een meidoorn worden?

Meidoorn is een kleine tot middelgrote boom met witte of roze bloemen in schermen en donkere, glanzendgroene getande bladeren. De boom kan wel tot 500 jaar oud worden.

Hoe ruikt meidoorn?

Deze termen slaan op de hoeveelheid ‘stijlen’ van de stampers in de meidoornbloesem. De eenstijlige meidoorn vinden we in rivierdalen en kalkhoudende duinen. Daar groeit hij als boom met een dicht vertakte kroon. De geur van de bloemen is onaangenaam en doet aan haring denken.

Is meidoorn Bladhoudend?

stralende bloesem in mei en de vele rode bessen vanaf oktober. Deze plant wordt graag bezocht door bijen,wespen en vogels. De rode bessen worden al vroeg in de herfst door de vogels opgegeten….Meidoorn.

winterhard: ja
bladhoudend: nee
kleur blad: donkergroen
herfstkleur: geel
Bloeitijd: mei

Hoe meidoorn stekken?

Meidoorn stekken kan het beste aan het eind van de zomer worden gedaan. Neem van de halfverhoute takken wat stekken en steek deze in stekgrond. Gebruik wat stekpoeder om het wortelen te bevorderen en de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. Zet de stekken op een lichte, warme plaats en houdt de grond vochtig.

Kan je meidoorn eten?

De rode meidoornbessen / vruchten kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze hebben een fijne smaak. Ze zijn zoet en licht sappig. Goed te gebruiken in toetjes/deserts.

Is een meidoorn giftig?

De bessen van de meidoorn zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 10 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Ook na de inname van andere plantendelen (bladeren, stengels, wortels) is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum.