Wat te doen tegen zwangerschaps jeuk?

In het kort

  1. Jeuk als je zwanger bent, komt vaak door: het rekken van je huid (vooral je buik en borsten)
  2. Gebruik geen zeep, shampoo of badschuim (of zo min mogelijk).
  3. Smeer de huid in met een zalf of vette crème, bijvoorbeeld cetomacrogol of lanette crème.
  4. Bel de huisarts, verloskundige of gynaecoloog bij:

Kan je uitslag krijgen als je zwanger bent?

Wat ook soms voorkomt – meestal alleen tijdens de eerste zwangerschap – is de jeukende huiduitslag PUPPP: Pruritic Urticarial Papules en Plaques of Pregnancy. De uitslag ontstaat vrij laat in de zwangerschap, in het derde trimester. De PUPPP begint bijna altijd op de buik, vaak in de striemen van de striae.

Is jeuk een teken van zwangerschap?

Vroege vorm van zwangerschapsjeuk Bij de vroege vorm is er in het begin alleen maar jeuk, later ontstaan er ook jeukbulten. Van de vroege vorm was het lange tijd onduidelijk wat de oorzaak was, recent is ontdekt dat bij de meeste zwangeren met jeuk in het begin van de zwangerschap een vorm van atopisch eczeem ontstaat.

Wat te doen tegen zwangerschaps eczeem?

De behandeling van eczeem tijdens de zwangerschap is niet wezenlijk anders dan bij niet- zwangeren. De behandeling bestaat uit het goed vet houden van de huid met verzorgende crèmes. Een droge huid moet worden voorkomen, want dat veroorzaakt extra jeuk.

Wat te doen tegen jeukende striae?

Je kunt er wel voor zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd wordt door bijvoorbeeld met een anti-striae crème of arganolie (intensief) te smeren. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid te snel oprekt.

Waarom jeukt je buik tijdens zwangerschap?

Met het groeien van je buik en borsten wordt je huid flink op de proef gesteld. De groei gaat sneller dan je huid kan bijhouden en er komt heel wat spanning op te staan. Deze spanning op de huid en het uitrekken ervan kan jeuk geven.

Kan striae jeuken?

Vaak begint striae met jeuk. Dit is een teken dat de huid de snelle groei niet meer aankan. In het vervolgstadium kan striae herkend worden aan de rode lijnen die vaak parallel in de huid lopen. Deze lijnen zien eruit als verzonken littekens.

Wat te doen bij jeuk bultjes?

In sommige gevallen zijn je bultjes afkomstig van allergische reacties (zoals bijvoorbeeld een zonneallergie) of lichamelijk contact van je lichaam met bepaalde stoffen (zoals bijvoorbeeld rubber of brandnetel). Vermijd zoveel mogelijk die prikkels en je bultjes verdwijnen weer vanzelf.

Welke creme helpt tegen jeuk?

Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.