Wat doet diabetes met de huid?

Als je diabetes hebt, kun je huidklachten krijgen. Dit kan komen door een slechtere doorbloeding, zenuwschade of gevoeligheid voor infecties. Ongeveer 30% van alle mensen met diabetes heeft problemen met de huid. Stabiele bloedglucosewaarden verkleinen de kans hierop.

Wat te doen aan jeuk bij diabetes?

Jeuk en huidaandoeningen bij diabetes – wat te doen?

  1. Probeer niet te krabben, dit maakt de jeuk erger en kan zelfs tot infecties leiden;
  2. Kijk of je jezelf ergens anders op kunt concentreren – neem bijvoorbeeld even een warme douche;
  3. Houdt je nagels kort en schoon.
  4. Gebruik geen producten met alcohol of parfum;

Wat zijn de symptomen van diabetes?

Symptomen diabetes

  • veel dorst en veel plassen.
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is.
  • in korte tijd ziek en beroerd voelen.
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet.
  • wazig zien.
  • misselijk zijn of overgeven.

Wat zijn Suikerplekken?

De officiële naam voor suikerplekken is ‘diabetische dermopathie’. Suikerplekken zijn ovale rode plekken van een halve tot een centimeter die vooral op de scheenbenen zitten.

Wat te doen bij voorstadium diabetes?

Als prediabetes niet behandeld wordt, kan het overgaan in diabetes. Maar als je op tijd ingrijpt, kun je prediabetes terugdraaien. Dat doe je door af te vallen, gezond te eten en meer te bewegen. De bloedsuikerwaarden worden dan meestal weer normaal.

Hoe komt het dat je suikerziekte krijgt?

Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Er spelen meerdere factoren een rol en die van diabetes type 1 zijn anders dan die van type 2 diabetes. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken (bètacellen in de alvleesklier) kapotgemaakt door je eigen afweersysteem (immuunsysteem).

Wat te doen tegen jeuk en uitslag?

Bepanthen Eczeem Crème* verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem. Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huiduitslag, zoals eczeem of een allergische reactie.

Wat is veel drinken bij diabetes?

Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. Want er zitten veel snelle suikers in, die de bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten.

Hoe test je of je diabetes hebt?

Testen op diabetes kan het beste bij de huisarts. Die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Vaak gebeurt het ook met een buisje bloed in een laboratorium.

Wat is een psychosociaal gevolg van lipodystrofie?

Het gevolg: onverklaarbare lage en hoge bloedglucosewaarden. Het HbA1c kan hierbij dan te hoog worden. Het is duidelijk dat lipo’s lelijke vervormingen geven, welke het zelfvertrouwen kunnen schaden of andere negatieve psychologische effecten kunnen hebben.

Wat kan een ernstig gevolg van lipodystrofie zijn?

Gevolgen. Lipo’s kunnen de oorzaak zijn van een slechte diabetesregeling. De ingespoten insuline wordt in de onderhuidse verdikking opgeslagen en onregelmatig afgegeven. Onverklaarbare hoge en lage bloedglucosewaarden kunnen hier het gevolg van zijn.