Is draagmoederschap wettelijk in Belgie?

In België is draagmoederschap niet wettelijk geregeld. Dat betekent dat het niet verboden is, maar dat er ook geen wettelijke bescherming bestaat naar de wensouders toe wanneer de draagmoeder na geboorte zou beslissen het kind niet af te staan.

Is draagmoederschap verboden?

Bevordering van (commercieel) draagmoederschap is in Nederland verboden. Dat staat in het Wetboek van Strafrecht (artikel 151b en artikel 151c). Websites die reclame maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren. Wensouders die bijvoorbeeld via sociale media openbaar maken dat ze een draagmoeder zoeken.

Waar is commercieel draagmoederschap legaal?

In landen zoals India, Oekraïne en enkele staten in de VS is commercieel draagmoederschap toegestaan. Ook het anoniem doneren van eicellen en zaadcellen is daar vaak geoorloofd. Daarom zijn er Nederlandse wensouders die naar het buitenland gaan om via een draagmoeder een kind te krijgen.

Wat kost een draagmoederschap?

Naar verwachting bedragen de kosten tussen de 25.000 – 30.000 euro. De behandelingen geven een kans op zwangerschap en zijn uiteraard geen garantie op een succesvolle invulling van uw kinderwens.

Waar moet een draagmoeder aan voldoen?

De draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond en is al eerder zonder problemen zwanger geweest en bevallen. (Een keizersnede is geen normale bevalling.) Er mag geen sprake zijn van een verhoogd risico op complicaties tijdens een zwangerschap. De draagmoeder heeft bij voorkeur een voltooid gezin.

Wat is een draagmoeder?

Wensmoeder – vrouw die zelf geen kind kan krijgen en daarom een beroep doet op een draagmoeder.

Wat kost een surrogaat?

Het gemiddelde surrogaatbedrag van $ 20.000 tot $ 35.000 klinkt misschien als veel. Maar als je rekening houdt met de tijd en de inspanning, en de negen maanden durende 24-uurs toewijding aan de zwangerschap, zou een vrouw per uur meer werken in een fastfoodrestaurant dan door een surrogaat te zijn.

Hoe oud mag een draagmoeder zijn?

Door de medische risico’s en succeskansen zijn er grenzen aan de leeftijd van de eiceldonor (tot 43 jaar). En aan de leeftijd van de draagmoeder (tot 45 jaar).

Wat is commerciële draagmoederschap?

Commercieel draagmoederschap, waarbij de draagmoeder meer krijgt dan een redelijke vergoeding voor de kosten die ze maakt, is in Nederland bij wet niet verboden. In Nederland kan het overnemen van het kind niet worden afgedwongen en blijft de draagmoeder de juridische moeder totdat zij het kind daadwerkelijk afstaat.

Kan een draagmoeder het kind houden?

De commissie adviseert dat de draagmoeder tot zes weken na de geboorte aan de rechter mag vragen of ze het kind zelf mag houden.

Wat doet een draagmoeder?

Er zijn verschillende redenen waarom wensouders besluiten om middels draagmoederschap een kind te krijgen: De wensmoeder heeft geen baarmoeder meer waardoor een eigen zwangerschap niet mogelijk is. De wensmoeder heeft een niet correct functionerende baarmoeder.

Hoe gaat draagmoederschap in zijn werk?

Een draagmoeder of surrogaatmoeder is een vrouw die een kindje draagt voor ouders die zelf niet zwanger kunnen worden. Na de geboorte staat zij het kind af aan de wensouder(s). Draagmoederschap kan plaatsvinden doordat de draagmoeder via kunstmatige inseminatie wordt bevrucht met het zaad van een wensvader.