Hva skjedde med Joshua French?

17. mai 2017 satt drapsdømte Joshua French sine føtter på norsk jord, åtte år etter at han og kameraten Tjostolv Moland krysset grensen til et av Afrikas mest krigsherjede land. I 2009 ble begge dømt til henholdsvis fem og fire dødsstraffer – drapsforsøk, væpnet ran og spionasje.

Hvorfor var Moland og French i Kongo?

I 2009 ble Joshua French og Tjostolv Moland fengslet av kongolesiske myndigheter, anklaget for blant annet drap og spionasje. Deres sjåfør, Abedi Kasongo, ble funnet skutt og drept den 5. mai i et skogsområde utenfor Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo. To vitner hevdet at de to nordmennene sto bak.

Hvor lenge satt French i fengsel?

Kongolesiske myndigheter trodde ikke på forklaringen til nordmennene om at de ble overfalt i jungelen, og ga dem ni dødsdommer til sammen. Joshua French satt åtte år i kongolesisk fengsel. I NRK-podkasten «To hvite menn» forteller han nå om livet som fange i Kongo.

Hvor lenge satt Moland i fengsel?

I 2009 og 2010 ble Moland i to rettsinstanser dømt til døden for fem straffbare forhold. Moland ble dømt for å opprette et kriminelt forbund, spionasje til fordel for Norge, drapet på Abedi Kasongo, drapsforsøk og væpnet ran. Han ble også dømt til 20 års fengsel for ulovlig innehav av krigsvåpen og -ammunisjon.

Hva skjedde med Tjostolv Moland?

Allerede i 2009 ble Tjostolv Moland alvorlig syk. Fire år senere døde han på cella i et militærfengsel i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Kripos bistod kongoleserne med etterforskningen og sammen konkluderte de med at han hadde tatt sitt eget liv. Likevel ble French tiltalt og dømt for å ha drept kameraten.

Hvem skjøt i Kongo?

Ifølge kongolesiske myndigheter var det Moland som skjøt ham, men French insisterer på at de ble angrepet av kongolesiske styrker og at en av disse soldatene skjøt sjåføren.

Hvor er Tjostolv Moland fra?

Norsk
Tjostolv Moland/Nationality

Når kom Joshua French hjem?

Joshua French har fått kjæreste etter at han kom hjem til Norge, fortalte han under foredraget «Dømt til døden» i Drammen. Det var 17. mai i fjor at Joshua French kom hjem til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo.

Når døde Moland?

18. august 2013
Tjostolv Moland/Date of death

Hvordan kom Joshua French hjem?

Det var 17. mai i fjor at Joshua French kom hjem til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo. Siden den gang har mye av tiden gått med til fysisk og mental rehabilitering, men under et foredrag i Drammen Kulturhus torsdag forteller han også at han har fått seg kjæreste, skriver Dagbladet.

Hva skjedde med Tjostolv?