Hoeveel poepen cavias?

Een cavia produceert 2 verschillende soorten ontlasting (keutels). De ene wordt overdag geproduceerd, hier gebeurt verder niets mee. Deze ontlasting vind je met het verschonen van de kooi en is rond en hard. De andere ontlasting wordt ‘s nachts geproduceerd (nachtkeutels).

Hoe ziet cavia poep eruit?

Normale ontlasting Cavia’s hebben normaal harde langgerekte keutels die je op kunt pakken zonder dat je vieze vingers krijgt. Een cavia heeft twee soorten keutels, de blinde darm keutels worden direkt uit de anus opgegeten (= coprofagie).

Welke ziekte kan een cavia krijgen?

Schurft. Schurft bij de cavia wordt veroorzaakt door de schurftmijten.

 • Schimmel. Schimmel is ook besmettelijk voor de mens!
 • Luizen. Bij de cavia komen drie soorten luizen voor.
 • Abcessen.
 • Luchtwegproblemen.
 • Trommelzucht of tympanie.
 • Diarree.
 • Coccidiose.
 • Heeft mijn cavia blaasontsteking?

  Wat zijn de symptomen? Cavia’s kunnen last krijgen bij het plassen, bijvoorbeeld: vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine, een andere urinegeur of urine die zeer dik is of steentjes bevat.

  Welke brokjes voor cavia?

  Vaak zijn deze brokjes daarentegen wel een stuk goedkoper.

  • Enkele bekende en goede varianten geperste caviakorrels zijn: Versele-Laga Crispy Pellets, Versele-Laga Classic Allround Pellets en Hope Farms Cavia Super Trio.
  • Geëxtrudeerde korrels zijn ook een stuk ruwer en krokanter dan de geperste korrels.

  Heeft de cavia een staart?

  Misschien heten ze zo, omdat ze soms knorrende geluidjes maken. Een cavia heeft geen staart.

  Waarom poept een cavia zo veel?

  Als bodembedekking zijn zaagsel (niet te grof), stro en hooi geschikt. Cavia’s produceren erg veel ontlasting en urine, het hok wordt veel viezer dan bij bijvoorbeeld konijnen. Voldoende beweegruimte is belangrijk. Cavia’s zijn minder geschikt om los door de kamer te laten lopen, omdat de dieren niet zindelijk zijn.

  Wat te doen bij verstopping cavia?

  Een cavia heeft veel plantaardige vezels nodig voor een goede darmwerking en een cavia voer waarin niet kan worden geselecteerd. En stopt uw cavia toch met eten neem dan contact op met uw dierenarts. Het is noodzaak zo snel mogelijk de oorzaak van het niet eten op te sporen zodat daarna uw cavia weer gaat eten.

  Kan een cavia kanker krijgen?

  Cavia leukemie of maligne lymfoom bij de cavia. Indien een cavia net niet is zoals hij/zij zou moeten zijn, wat lusteloos is en een gebrek aan eetlust heeft, dan hoort leukemie of maligne lymfoom tot de mogelijke oorzaken. We zien steeds meer cavia’s met verdikte lymfknopen.

  Kan een cavia verkouden worden?

  Dieren voelen zich ellendig en gaan hierdoor minder eten, er kan oog- en neusuitvloeiing zijn. Daarnaast zijn ze vaak benauwd en ademen moeilijker dan normaal. Omdat cavia’s niet door de bek kunnen ademen wordt een cavia met een (deels) verstopte neus vrij snel een spoedgeval.

  Wat kan ik doen als mijn cavia beertje bloed plast?

  Bij cavia’s komen problemen van de urinewegen regelmatig voor. Indien een cavia rode urine produceert kan dit het gevolg zijn van een kleurstoffen in de voeding, blaasontsteking, nierproblemen, baarmoeder/eierstokproblemen of door blaasstenen.

  Kan een cavia ongesteld worden?

  Zeugjes hebben om de 14-19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Denk erom dat het zeugje binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt kan worden. Gemiddeld dragen cavia’s 65 dagen.